GONOSZ VAGY!

“GONOSZ VAGY!” -mondja a gyermeked. És ez a két szó vagy a plafonra küld, vagy a padlóra. És nem érted, hogy mondhat ilyet, amikor Te mindent megteszel, hogy neki jó legyen. Zsigerből e két szó után kiakadsz, kiabálsz, kioktatod, elkezdesz sírni,

elvonulsz vagy esetleg elbagatellizálod. NE TEDD EZEKET! FÖLÖSLEGES! Ezek csak szavak, amik azt jelzik, hogy gyermekednek valami nem tetszik. Ha még kicsi, akkor az érzések kifejezésére nincs annyi árnyalata. Ha nagy, akkor szándékosan mondja, hogy jelezze feléd a nemtetszését. Direkt ki akar hozni a sodrodból, hogy végre figyelj már igazán oda rá. Úgyhogy épp itt az ideje, hogy változtassatok pár családi szabályon. Keressetek kompromisszumos megoldást. Hozzatok közösen döntést. Alkossatok meg együtt új szabályokat, ami mindegyik felet egyformán kielégíti. Neked is egyszerűbb lesz, hidd el, ha nem neked kell kitalálni, hogy mit tegyél, mi lenne neki a jó. Neki pedig van szava a családban. És ez egy nyertes-nyertes szituáció. A legszebb pedig az egészben, ha közösen alkotjátok meg, akkor ahhoz mindenki szívesen fog alkalmazkodni a jövőben és nincs több háború. Persze csak addig, amíg a gyermek nem lép egy újabb fejlődési fázisba. 🙂 Akkor elölről kell kezdeni az egészet….

Ha eleged van a mindennapos harcokból és úgy érzed egy kis támogató segítség jól jönne, hogy ezek egy időre megszűnjenek, keress mindek és örömmel segítünk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: