AZ ÁLDOZAT

A leghálásabb szerep a világon. Ebből aztán lehet hasznot húzni! Nem véletlen, miért választják oly sokan, s teszik életstílussá. Persze kimondva nincs, bemutatkozáskor sem hangzik el: Józsi vagyok, áldozat. De viselkedéses szinten annál inkább megjelenik.

Ami azt jelenti, hogy bár ekképpen élünk, nem vagyunk tudatában. Tudattalanul felismertük és élvezzük előnyeit. Ezért is alkalmazzuk. Beszéd szintjén, tudatos szinten persze épp ellenkezőjét közvetítjük. Ezért is nehéz felismerni és tenni ellene.

De ha már élvezzük, ha ennyi előnye van, miért kéne tennünk ellene? Nézzük csak meg az előnyeit és meglátjuk.

E szerep, mint az összes többi is, a kapcsolatokról, az interakciókról szól. Tehát egy előnyt már találtunk is: segítségével kapcsolódhatok másokhoz, nem vagyok egyedül, nem leszek magányos. Ok, nem kellemes a találkozó, mert hát vesztesen kikerülni egy beszélgetésből, földbe döngölve, megszégyenítve nem kellemes. De jobb mint a semmi. És hát van ennek még egy jó oldala. Mégpedig, hogy negatív élményeinket jól meg tudjuk osztani másokkal, jókat tudunk együtt szörnyülködni. A magunk jó kipanaszkodása pedig újabb szociális köteleket jelent.

Valójában az egész mozgatórugója a kapcsolódás. Hogy olyan emberekre leljünk, akik minket elfogadnak, szeretnek. Ha ehhez előtte földbe kell tiportatnom magam (bármilyen hülyén is hangzik ez a szó így műveltető alakban), hát legyen!

És akkor el is jutottunk a miért kéne tenni ellene részhez. A pszichológiailag fogékonyabbak már rájöhettek, hogy ezt a plusz kört beiktatni nem csak hogy felesleges, de káros is. Gondolj csak bele, milyen barát az, aki csak akkor figyel rád ha éppen rosszul vagy, milyen szeretet az, amit sajnálat formájában kapsz? Ez sem egy őszinte, nyílt kapcsolat. A nyereség, a végső cél is csupán egy illúzió, melyre bizonyíték, hogy igazi kielégülést sosem jelent, hogy sosem elég, hogy mindig több kell, hogy ismétlődik!

Ismétlődő negatív, kellemetlen helyzetek egyértelműen jelzik, hogy valami nincs rendben, hogy nem azt kaptuk, amire valójában vágyunk. Ha szeretnéd felfedezni, mi is az, amire a benned élő gyermek igazán vágyik, s hogy ezt hogy érheted el, keress minket bátran.

Leave a Reply

%d bloggers like this: