A SZÜLŐ NEM BARÁT

A szülő nem barát, és sose lehet az. Hogy miért nem? Mert akkor a szerepek összekeverednek. De milyen szerepek is? A szülő szerep és a barát szerep két külön funkciót tölt be az életünkben. Nézzük csak a serdülőkort. Ez az egyik legkeményebb életszakasz mind a szülők, mind a gyermek számára.

Persze csak ha jól csináljuk. Amikor gyermekünk belép a serdülőkorba egy csomó testi és lelki változás következik be az életébe. Az a jó serdülőkor, ha a gyermekünk elkezdi megkérdőjelezni az általunk felállított szabályokat, elkezdi másképpen látni a világot, elkezdi látni a hiányosságainkat, a negatív tulajdonságainkat, kifejezi véleményét és keresi önmagát. Keresi azokat a dolgokat, amik őt boldoggá teszik, legyen szó valamilyen cselekvésről, tárgyról, személyről. És ha ilyenkor mi azt mondjuk, hogy harc helyett inkább barátkozunk, akkor megfosztjuk gyermekünket az önfelfedezési úttól, ahol szinte kötelező a szülővel való harc, ahol kell az, hogy valaki egyértelmű kereteket szabjon, ahol szükség van arra, hogy valaki kontrollálja az életünket. És a kontroll az, ami ilyenkor nagyon fontos. Persze a szülőnek vannak egyb funkciói is, de azokra most nem térek ki. A barát(ok) ezzel szemben azok a személyek, akik segítenek a szülővel szembeszállni, akik támogatnak abban, hogy csináld azt, ami a szüleidnek nem tetszik, akikkel a testi változásokat, a szexualitást meg tudják beszélni, akikkel lehet álmodozni egy szép vagy szebb jövőről, akikkel lehet együtt mérgelődni és örülni. De a kontrollfunkciót ők jó esetben nem töltik be és nem szülőként vannak jelen. Nem ők felelnek a testi épségünkért, nem ők gondoskodnak rólunk.

Szóval. Ne akarj barát lenni, habár tudom, hogy nagyon jó érzés jófej, modern anyukának / apukának lenni, akire irigykedve néznek a gyermeked barátai, de ezzel nem könnyíted meg az ő életét. Ez csak egy ILLÚZIÓ lesz, ami meg fogja akadályozni az igazi énfejlődését.

Ha nehézségeid akadnak serdülő gyermekeddel, gyere el és keresünk megoldásokat az adott helyzet elviselésére.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: