A TÖKÉLETES ANYA

Hogy mitől tökéletes egy anya, vagy mitől nem? Hogy van-e egyáltalán olyan, hogy tökéletes? Sajnos vagy nem sajnos, a tökéletesség mércéje sok esetben nem mérhető. Ez nem egy matematika feladat, ahol megvan a helyes megoldás, vagy mégis?

Nézzük a következő példát:

3+2+4=9 anya+gyermek+nevelés=önálló felnőtt ember

vagy

5+1+3x+6y=? anya+gyermek+nevelés x módon+örökletes tényezők y módon=?

A tökéletes anyaság mércéje szubjektív. Minden anya és minden gyermek számára ez mást jelent. És hogy mit jelent egy egészséges lelkületű gyermeket felnevelni? Hogy mikor tudjuk meg, hogy jól csináltuk-e, amit csináltunk? Erre sose kapsz igazi választ. Hogy miért nem? Mert a válasz te magad vagy, a te lelki békéd. Tőled függ az, hogy milyennek érzed magad. Ha békében fekszel le esténként, ha úgy érzed, hogy jó napot zártatok, ha a gyermeked arcán a kín helyett a nyugodtságot látod, ha nem agyalsz naphosszat, hogy mit rontottál el, ha nem érzed azt, hogy versenyt futsz az idővel, ha nem a saját álmaidat szeretnéd a gyermekedével elérni, ha el tudod fogadni, hogy ő más személyiség, más igényekkel, vágyakkal, álmokkal rendelkezik, ha te nem is értesz mindennel egyet, de igyekszel elfogadni a nézőpontját, akkor elmondhatod, hogy tökéletes anya vagy. És ez nem azt jelenti, hogy nincs min dolgoznod, hogy nem kell csiszolgatni a nevelési elveidet, hogy nincs szükséged más perspektíva megismerésére, hogy nem kell szenvedned, mert egy csomó felvett szokásod van, amiből tudod, hogy le kellene adnod, de nem megy.

A tökéletes anyaság a belső békét és kiegyensúlyozottságot jelenti. Egy olyan anyát, akiben a gyermeke bízhat, akire támaszkodhat, akinek a vállán kisírhatja magát, akitől a gyermeke nem fél és aki úgy fogadja el magát, ahogy van.

Ha úgy érzed, hogy valamin csiszolgatnál egy kicsit, gyere el és segítünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: