A TÖKÉLETES ANYA

Hogy mitől tökéletes egy anya, vagy mitől nem? Hogy van-e egyáltalán olyan, hogy tökéletes? Sajnos vagy nem sajnos, a tökéletesség mércéje sok esetben nem mérhető. Ez nem egy matematika feladat, ahol megvan a helyes megoldás, vagy mégis?

Nézzük a következő példát:

3+2+4=9 anya+gyermek+nevelés=önálló felnőtt ember

vagy

5+1+3x+6y=? anya+gyermek+nevelés x módon+örökletes tényezők y módon=?

A tökéletes anyaság mércéje szubjektív. Minden anya és minden gyermek számára ez mást jelent. És hogy mit jelent egy egészséges lelkületű gyermeket felnevelni? Hogy mikor tudjuk meg, hogy jól csináltuk-e, amit csináltunk? Erre sose kapsz igazi választ. Hogy miért nem? Mert a válasz te magad vagy, a te lelki békéd. Tőled függ az, hogy milyennek érzed magad. Ha békében fekszel le esténként, ha úgy érzed, hogy jó napot zártatok, ha a gyermeked arcán a kín helyett a nyugodtságot látod, ha nem agyalsz naphosszat, hogy mit rontottál el, ha nem érzed azt, hogy versenyt futsz az idővel, ha nem a saját álmaidat szeretnéd a gyermekedével elérni, ha el tudod fogadni, hogy ő más személyiség, más igényekkel, vágyakkal, álmokkal rendelkezik, ha te nem is értesz mindennel egyet, de igyekszel elfogadni a nézőpontját, akkor elmondhatod, hogy tökéletes anya vagy. És ez nem azt jelenti, hogy nincs min dolgoznod, hogy nem kell csiszolgatni a nevelési elveidet, hogy nincs szükséged más perspektíva megismerésére, hogy nem kell szenvedned, mert egy csomó felvett szokásod van, amiből tudod, hogy le kellene adnod, de nem megy.

A tökéletes anyaság a belső békét és kiegyensúlyozottságot jelenti. Egy olyan anyát, akiben a gyermeke bízhat, akire támaszkodhat, akinek a vállán kisírhatja magát, akitől a gyermeke nem fél és aki úgy fogadja el magát, ahogy van.

Ha úgy érzed, hogy valamin csiszolgatnál egy kicsit, gyere el és segítünk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: