TESTVÉRKAPCSOLAT

Mi a testvérkapcsolat? Hú, erről mindenki sokat tudna mesélni. Kinek jó, kinek rossz tapasztalatai, emlékei vannak. De egy biztos. A testvérek között mindig lesznek harcok. És ez így is van rendjén, sőt, kötelező is. A testvérkapcsolatban benne is van a kapcsolat szó. A kapcsolat pedig normál esetben interakciót jelent, ahol a gyerekek együtt vannak, együtt játszanak, osztozkodnak, szeretetért versengenek és mindezt a maguk gyermeki szintjén. 

Pár praktikus tanácsot osztanék itt meg, ami talán segít a hétköznapi nagy harcok kezelésében, leépítésében.

  0. Vizsgáld meg, hogy éppen melyik gyermeked áll közelebb a szívedhez? Miért? Ennek tudatosítása nagyon fontos, mert ennek alapján tudod tudatosan megvizsgálni a gyermekeidre adott reakcióidat illetve megérteni a feléd irányuló negatív megjegyzéseket. Az éppen háttérbe szorult gyermek ezt úgyis érzi, hidd el.

  1. Gondold végig, de ha profin szeretnéd csinálni, írd le a konkrét szituációkat. Nézd meg, hogy hol szokott elcsúszni az egész. A gyerekek szépen játszanak és mi történik azután? Ki kezdi és mit kezd? Te hogyan reagálsz?
  2. A fizikai agressziót ne engedd, vagyis egymást ne üssék, ne rúgják, ne csípjék, ne karmolják stb.
  3. Ne avatkozz bele azonnal a vitába, ami közöttük kialakult. Hagyd, hogy próbálják megoldani a problémát. Ha az egyik segítséget kér tőled, akkor megoldási módokat javasolj neki és ne te tegyél azonnal rendet. Akár milyen nehéznek is tűnik.
  4. Vizsgáld meg a veszekedéseket, amiket a partnereddel folytatsz. Felfedezel hasonló mintákat esetleg, amiket a gyermekek is átvettek? Vagy a te viselkedésedet ültetik át, ahogy az egyes gyermekeidhez viszonyulsz?
  5. És végül, ami még szintén egy kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen volt a saját testvéreddel a kapcsolatod? Mert az sokat elárul, hogy te hogyan viszonyulsz a testvérkapcsolathoz és a keletkező problémák kezeléséhez.

A gyermeknevelés nem könnyű feladat és rengeteg rugalmasságot és kreativitást igényel. Nap mint nap újabb kérdések merülhetnek fel benned, hogy jól csinálod-e és hogy milyen következményei lesznek ennek a jövőre tekintve.

Ha benned is felmerülnek kérdések, amik már régóta foglalkoztatnak és nem tudsz azoktól szabadulni, keress minket bátran.

Leave a Reply

%d bloggers like this: