A „POZITÍV” VISSZACSATOLÁS

Gyakori jelenség nevelési elvek tekintetében, hogy a szülő, ha végre valamit jól csinál a gyerek, visszacsatol egy régi negatív cselekvéshez és úgy dicséri meg.

„Na látod, hogy te ezt jól is tudod csinálni!”

„Ugye milyen jól teljesítettél! Akkor had lássam máskor is!”

„Nagyon jól csinálod, de ne kövesd el a szokásos hibát!”

„Na végre, te is képes vagy rá.” 

„Örülök neki, nagyon ügyes vagy, DE……”.

A szülőt mindig a jó szándék vezérli és a gyermekét csak arra akarja ösztönözni, hogy még jobb legyen. Viszont a dicséredbe közbeékelt negatív megjegyzések (de még, akkor bezzeg), nem azt a hatást éri el, amit mi szeretnénk. Csak egy valamit tesz: elveszi a gyermek örömét. Aki jelenleg csak egy dicséretre vágyna!!! Gondolj csak bele! Te élvezted gyerekkorodban a hasonló dicséreteket? Te szereted felnőttként, ha a dicséret mellé adnak egy visszajelzést hogy, “na végre”, vagy, “ugye látod!?”. Biztos vagyok benne, hogy nem. 

Tudod mi az igazi dicséret? Amikor büszke vagy rá és tényleg örülsz, hogy ügyesen megcsinált valamit. És ilyen helyzetekben, ha még ott is van a nyelved hegyén, hogy hozz egy korábbi negatív példát, 

NEE TEDD!!! 

Csak elveszed a kedvét az egésztől. Minek iparkodjon, hogy úgyse lesz jó soha? 

A fejlődés mindenféle téren tanulási folyamat. Ha serkented, akkor lesz KEDVE csinálni az adott dolgot és lesz IGÉNYE, hogy egyre jobban csinálja. És ebből a helyzetből te csak profitálsz. Vagy mégsem?…….. Te hogy vagy ezzel a kérdéssel?

Ha úgy érzed, hogy nem tudod megállni, hogy ne tegyél megjegyzéseket a gyermekednek, ha ez téged zavar és szeretnél rajta változtatni, akkor keress minket bátran.

Leave a Reply

%d bloggers like this: