A CSALÁDI FÉSZEK

Mi a családi fészek? Mit is jelent ez egy gyermeknek? És mit kellene, hogy jelentsen egy szülőnek?

A családi fészek alapvetően nem egy fizikai teret jelent, hanem egy érzelmi teret. Egy olyan helyet, amiben jól érzi magát a gyermek, amiben megkapja azt a fajta gondoskodást, amire vágyik, ahol vannak érzések oda-vissza, ahol lehet egyezkedni és harcolni, ahol van öröm és bánat.

És hogy ezt fizikailag hol kapja meg, az teljesen mindegy számára. Van egy gyönyörű tulajdonsága a gyermekeknek, ami persze felnőtteknek sokszor sok bosszúságot okoz és ami sajnos sok felnőttből hiányzik is, az maga az örömelv vezérelte életvitel. Számukra az a fontos, ami örömmel tölti el őket és nem az eltelt idő. Te mikor kapcsoltál ki úgy igazán, felejtettel el az időt és csak élvezted, amit éppen csinálsz? És itt most nem a tv-re és a telefonnyomkodásra gondolok…

Szóval vissza a családi fészekhez. Amíg egy szülő azt gondolja, hogy akkor lesz minden rendben, ha felépül a ház, vagy végre vesznek egy lakást és végre sikerül berendezni és minden hitelt kifizetni…. addig ledolgozza az életét, hajtja a pénzt és elvész az, amire vágyott. Egy meghitt családi légkör. A gyerekek már kirepültek és a vágy, hogy az udvaron szaladgáló kicsi embereket nézegesd, elveszett. Nem tudod visszahozni. Ott marad a hatalmas lakás, ház üresen. És neked milyen emléked marad? Közös együtt töltött idő igen? Vagy csak a rengeteg gond, hogy meglegyen az áhított otthon? Rengeteg család megy szét azért, mert berögzült elképzelések szerint akarja élni az életét. Többször hallottam már fiatal pároktól, hogy mire van szükség: esküvő, ház, gyerek, kutya. Ezt én átfordítanám: valódi párkapcsolat, meghitt otthon, egészséges gyermek, hobbi.

És hogy Te mit tehetsz ebbe a rohanó világban? Állj meg! Kapcsolj ki! Mindenkinek kell hogy legyen napi 1-2 órája, amit minőségileg a családdal tud tölteni! Ha nem megy, akkor szervezd át a napodat! Menni fog! Ha mégsem? Gyere el és segítünk!

Leave a Reply

%d bloggers like this: