A SZÜLŐK ÁLMÁNAK A RABSÁGÁBAN

Talán már nem annyira jellemző, hogy a gyermek egy az egyben teljesíti azt, amit a szülő elvár tőle szakmát illetően, de a jelenség érzés szintjén a mai napig nagyon erősen jelen van a gyermekekben. Gondolj vissza arra, hogy a szüleid mit szerettek volna, mi legyél? Jogász?

Orvos? Tanár? Csillagász? Vezető egy cégnél? Mindenképp egy olyan személy, aki presztízzsel rendelkezik, akire felnéznek az emberek, akivel lehet dicsekedni, hogy mennyire vitte az életben. De biztos ez számít? Biztos ettől függ egy felnőtt gyermek boldogsága? Persze mindig hozzáteszik, hogy az a legfontosabb, hogy boldog legyél. De szerezz diplomát, mert anélkül nem lehet boldogulni. Aztán elhiszi a gyermek, hogy ez így van. Álmokat állít magának, olyanokat, amikkel a szülők boldogsága is ki van pipálva. De az a bontakozó gyermeki lélek még nem tudja, hogy az, amit elhatározott magának, az nem biztos, hogy az ő igazi útja lesz. Hisz nem tudja különválasztani a saját belső igényeit és a kívülről jövőket. Mert értelmileg nincs azon a szinten. Azért is hívjuk azt az időszakot gyermekkornak.

A szülők jóhiszeműségből szeretnék megóvni a gyermeket attól, hogy keresgetni kelljen az útját. Azt szeretnék, ha belépnek a felnőtt korba, akkor tökéletes életútjuk legyen. Végezze el az iskolát, találjon hamar munkát, lehetőleg olyat, ami jól is fizet, ahol lehet feljebb lépni, karriert építeni. Legyen egy kiegyensúlyozott párkapcsolata, alapítson családon, szülessenek egészséges gyerekeik, legyen egy saját otthonuk és még sorolhatnám. És ha ez mind megvan és már hátradőlhetne mindenki, na olyankor üt be a nem várt fordulat.

De Te mint szülő mit tehetsz?

– Annyit, hogy figyeled a saját érzéseidet, hogy mi felé szeretnéd tolni a gyermekedet és tudatosítod magadban, hogy ezek a Te saját vágyaid.

– Figyeld őt és igyekezz abban támogatni, amit szívesen csinál MAGÁTÓL. Még akkor is, ha neked az nem igazán tetszik.

– Engedd meg neki, hogy keresse a saját útját fiatal felnőttként is és próbálj meg nem lelkiismeretfurdalást okozni, hogy még nem teljesíti a társadalmi elvárásokat. A saját út megtalálása, ami a boldogsággal együtt jár, sokkal többet ad, és egészségesebbé tesz. Mert azt mindenki tudja, hogy az elfojtott lelki problémák testi tünetekben jelentkeznek.

Ha vágysz egy kis támogatásra, hogy más perspektívából lásd az életet és a gyermeked elképzelt jövőjét, várunk szeretettel tanácsadásunkon.

Leave a Reply

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading