A MINDENNAPI BŰVÉSZ

Hogy miről szól a nevelés? Trükkök tömkelegéről. Minden egyes nap arról szól, hogy próbálod megtanítani gyermekednek, hogy mik azok a szabályok, amelyek szerint élni kell. Vigyázzunk a testi épségünkre. Együnk. Aludjunk. Mondjuk, ha valami bajunk van. Ne törjük, zúzzuk, tegyük tönkre a másik dolgait. Fürödjünk. Tanuljunk. Rakjunk rendet. Szóljunk, hogy mikor megyünk haza. És még lehetne sorolni. Mindenki a maga gyermekének az életkora alapján.

Tehetjük azt, hogy “jó szülő” módjára, mi tudjuk mi a helyes és csak ahhoz ragaszkodunk. Nincs egyezkedés, nincs kompromisszum. Ha a gyereknek nem tetszik, akkor nyugodtan “hisztizhet”, majd megtanulja. Hisz “így nem viselkedünk”. Valóban, van, amit nem lehet. Viszont egy szabály, egy norma elsajátításának a legjobb módja nem az, hogy tejhatalmú felnőttként betörjük a gyereket és egy alárendelődött lényt nevelünk belőle, aki egyszer esetleg tudatára ébred és ellenünk fordul, hanem igyekszünk az ő kis személyiségét figyelembe véve, az ő kis lelkét ápolva beépíteni a tudatába a legfontosabb szabályokat, mint például a testi épségéért való felelősségvállalást. És ilyen esetekben felejtsd el önmagukban használni a következő szavakat, kifejezéseket: vigyázz, mert beteg leszel, kórházba kerülsz, megsebesülsz, meghalhatsz, hülye leszel és társai. Miért is? Mert a gyermek számára ezek a szavak nem bírnak jelentéssel. Ezek számukra nem relevánsak. Nem értik. Az értelmi képességeik nem megfelelőek hozzá. A gyerekeknek konkrét dolgok kellenek. Számára az a fontos, hogy nem fog tudni játszani, nem tud együtt lenni majd a szüleivel, nem lehet majd otthon, nem alhat a szobájában, nem tud csinálni ezt meg azt.

De visszakanyarodva a trükkökhöz. Nem akar a gyermek öltözni? Ígérj be neki valami kedvelt tevékenységet, ami motiválja. (pl. ő viheti a lakáskulcsot az autóig, felhúzhatja a redőnyt, kipakolhatja a mosógépet…) Nem akarja békén hagyni a féltett kacatodat? Nézzétek vagy játszatok azzal közösen. Nem pakol el időben? Egy mesével kevesebb. A lényeg minden esetben az, hogy tartsd magad a szabályokhoz. Teljesen mindegy hány éves a gyermeked, a következetesség és kiszámíthatóság minden életkorban nagyon fontos. Ez ad egy biztos kapcsot szülő és gyermek között. Ez a bizalom alapja.

Ha szükséged lenne pár trükkre, tippre, mert úgy érzed, hogy kifogytál, gyere el és ötletelünk. Biztos találunk párat.

Leave a Reply

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading