A FRUSZTRÁLT SZÜLŐ

“Nincs időm magamra. Nincs időm főzni. Nincs időm tornázni. Nincs időm takarítani. Nincs időm… nincs időm… nincs időm…” – mondják a gyermeküket nevelő szülők. Zárójelben megjegyzem, hogy még egy nyugdíjasnak sincs soha ideje. De kinek van? Pláne magamra? Amikor a többi dolgommal is el vagyok úszva és sose érek a végére?

Egyrészt el szeretnélek keseríteni, mert a teendők soha nem fognak elfogyni. Sőt, lehet egyre több lesz csak. De mit is szül az időhiány? Egy hatalmas adag frusztrációt. Ami idegességet okoz, kinél ordibálás, kinél csöndes befordulás kíséretében. De semmiképp egy szociális lényt.

Mégis mit lehet tenni ebben az esetben? Az egyik és legfontosabb lépés, hogy elfogadjuk, a frusztráció az élet természetes velejárója. Már egy kis csecsemő is rengeteg frusztrációval találkozik megszületése után és ezek száma csak nő. Gondolj csak bele! A gyerek számára minden egyes tiltás, elérhetetlen tárgy, tevékenység ezt az érzést váltja ki. Mi szülők meg úgy gondoljuk, hogy a gyereknek semmi gondja nem lehet az életben és nem tudjuk miért dühöng. Számára, az ő életkorában igen is azok hatalmas problémák. Ahogy neked is, ha nem tudsz hajat mosni, mert nincs időd a gyerek mellett. És itt jött a második lépés, amit ha megteszel, lesz időd mindenre. Persze nem úgy, ahogy Te szeretnéd, de lesz. Ez pedig az időd szervezése, átszervezése, megtervezése. Ha nem ragaszkodsz a bevett szokásaidhoz, hogy csak ekkor és akkor lehet valamit csinálni és rugalmasan nézed a dolgokat, akkor biztos találsz időt magadra, a háztartásra, a munkára stb. Ha reggeli típus vagy, kelj fel korábban, ha esti típus vagy, maradj fenn tovább. Ha a telefonodat nyomkodod, de feszít a mosatlan, akkor tedd le a telefont és irány a konyha. Mérlegelj, hogy akkor és ott épp mi a fontosabb számodra. Ez egy nagyon egyszerű pszichológiai jelenség, a kognitív disszonancia. Két dolog közül kell választanunk. Válaszd azt, ami kevesebb rossz érzéssel vagy éppen több jó érzéssel tölt el. És máris kevésbé leszel frusztrált. Hogy könnyű-e ezt kivitelezni? Nem! Miért is? Mert az alkalmazkodás, annak elfogadása, hogy az időm szervezésében egy csomó más aspektust is figyelembe kell vennem, nagyon nehéz feladat.

Ha úgy érzed, hogy szervezési problémáid vannak, és ezen szívesen változtatnál, de egyedül nem megy, örömmel látunk tanácsadásunkon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: