A RING – BÁNTALMAZÓ SZÜLŐK

Ha belépsz a ringbe, el fognak verni. Ez ilyen egyszerű. Miért? Hát, egyrészt, mert ott verekedni szoktak. Ez ott alap. Ha te oda belépsz, a másik tudja, feltételezi, hogy te ezzel tisztában vagy és kérdés nélkül neked fog esni. Másrészt pedig, ő fel van készülve, ő egész életében ezt csinálta, ki van ügyesedve, hozzá van szokva. Esélyed sincs ellene.

Tehát, ha nem akarod, hogy elverjenek, hogy kapj pár pofont, ne menj be. Jó, de akkor mit tehetek, kérdezhetnéd.

Például, hívd ki. Muszáj nektek odabent találkozni? Vesd fel, hogy mi lenne, ha a ring helyett egy kávézóban, a játszótéren, esetleg a parkban találkoznátok?

A bántalmazott gyerek tipikus kérdése, hogy mit kezdjen a szülővel, aki a mai napig bántja? A bántalmazott gyerek – noha már felnőtt és független – valamiért szeretné fenttartani a kapcsolatot a szülővel. Ez nem is annyira vágy, mint inkább kötelesség persze. Nem is annyira tisztelet, mint inkább lelkiismeret kérdése. Szeretetről meg beszélni sem érdemes. Attól azért ez az egész nagyon-nagyon messze van.

Szóval, a gond abból adódik, mikor a felnőtt gyermek azon vágya, hogy szülőjének megadja a tiszteletet és fenntartson egy elfogadható, nem bántalmazó kapcsolatot a szüleivel, összetalálkozik a régi, jól megszokott viselkedésmintákkal. Azaz, amikor a felnőtt gyermek ‘szeretettel’ odafordul a szülőhöz, de az viszonzás helyett ‘pofon vágja’. És mikor a sokadik ilyen helyzet játszódik le és az illető már nem tud hibát találni magában, akkor elmegy egy szakemberhez és felteszi neki a kérdést: most akkor mit kezdjek anyámmal?

Ilyenkor igazából egy dolgot lehet csak csinálni. Jelzed neki, hogy neked ez így nem jó, megkéred, hogy változtasson, mert ez neked fáj. Elmagyarázod neki, hogy te nagyon szeretnél vele kapcsolatban maradni, de ez így kellemetlen, ez így nem megy.

Innentől kezdve övé a döntés. Tudja, ha találkozni akar még veled, akkor mit kell tennie. Ha megteszi, mentek tovább. Ha meg nem, hát akkor… az egy nem.

Azt kell belátni, hogy úgy, hogy csak az egyik tesz az ügyért, akkor abból az ügyből semmi sem lesz. Nem csak a gyerek tartozik felelősséggel és tisztelettel a szülő iránt, hanem a szülő is! Nem csak a gyerek az, akinek tennie kell és áldozatot hoznia, hanem a szülőnek is!

Illetve, azon is el lehet gondolkodni, hogy ha mindig odamegyek, ahol engem bántanak, akkor egy idő után már nem az lesz a hibás, aki ott engem elver, hanem én, aki nem tanul ebből és újra és újra odamegy dologból.

Ha nem szeretnél már több pofont kapni, de nem tudod mit is tegyél, gyere és segítünk megszakítani ezt az ördögi kört.

Leave a Reply

%d bloggers like this: