KI OKOZ NEKEM ÖRÖMÖT?

Nagyon fontos lépés a gyógyulás, az önismeret útján, amikor rájövünk, hogy nem mástól kell várnunk, hogy örömet okozzon nekünk, hanem mi magunk is képessé válunk erre.

Az önismeret nem csak arról szól, hogy kigyomláljuk a gazt, hogy visszametsszük a túl hosszúra nőt ágakat.

Azaz, nem csupán a haszontalan, minket valamiért gátló, esetleg egyenesen káros szokásainkkal avagy személyiségjegyeinkkel kell foglalkoznunk. Egyrészt ez túl egyoldalú lenne, másrészt pedig félmunkát végeznénk. Ráadásul pont a ‘legjobb’ rész maradna ki.

Ugyanis az önismeretbe az is beletartozik, hogy a pozitív dolgokat, az erősségeinket is megvizsgáljuk. Miért? Kérdezhetnék és kérdezik is sokan! Triviálisnak tűnik, de nem az. Sajnos nagyon nem. Rengeteg embernek fogalma sincs arról, hogy ő miben jó, hogy mi az, amire vágyik, amiben úgy igazán örömét leli. Ha nincs meg az a valami vagy valamik, amiben az egyén ki tud teljesedni, akkor nem önmaga, s esélye sincs, hogy teljes életet éljen.

Hiába vetkőzöm le a rossz szokásaimat, dolgozom fel a traumáimat, ha nincs miért éljek. Öröm nélkül mit sem ér az egész. Ok, hogy nem nyomaszt semmi, ok hogy már letettem egy csomó frusztráló dolgomat és a stresszt is mesterien kezelem. Na de ha nem mosolygok, csak vagyok, mint valamiféle kő vagy robot, akkor meg minek?!

A terápiának legalább olyan nehéz része önmagunk pozitív részének megtalálása, mint a traumák feldolgozása. Ugyanis a traumatizált embernek fogalma sincsen hol keresse, honnan vágjon neki. Térkép és iránymutatás nélkül, szinte vakon, maximum sejtésekkel vág neki e szakasznak az ember. Hát nem egyszerű…

Igazából, a trauma nem csak önmaga miatt borzalmas, hanem szerteágazó mérgező, fertőző hatásai miatt is! Ilyen például, hogy az embert folyamatos készenlétben tartja, hogy védekezésre, ellenállásra, bujkálásra kényszerít. Ebben a nagy hajszában, menekülésben aztán szépen lassan elveszítjük önmagunkat.

Te hogy állsz az önismeret útján? Már belevágtál? Vagy még a félelmeid visszatartanak? Ha szeretnél önmagadon dolgozni, szívesen látunk tanácsadásunkon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: