MIÉRT NEM TUDOK SZABADULNI A SZÜLŐI MINTÁKTÓL?

Amikor szülővé válunk, egyetlen cél vezérel minket, hogy jó szülők legyünk. Van egy csomó elképzelésünk arról, hogy mit fogunk és mit biztosan nem fogunk tenni. Amivel kapcsolatban rossz elképzeléseink vannak saját gyerekkorunkból, azokat igyekszünk elkerülni. De ez tényleg működni fog? A válasz, hogy sok esetben sajnos nem. De miért is?

Gyerekkorban kaptunk egy szülői mintát, ami vagy tetszett nekünk, vagy sem. Ami tetszett belőle, azt könnyen magunkévá tettük, azonosultunk azzal és szülőként alkalmazzuk is azt. Viszont a negatív mintákkal két dolog történhet. Az egyik, hogy ugyan azt csináljuk, amit a szüleink, de megmagyarázzuk, hogy ez miért más. Pedig a lényegen nem változtat, ugyan azt teszed, csak pepitába. A másik pedig, hogy a szöges ellentétét teszed. És nem érted, hogy miért nem működik ez a módszer, amikor te pont az ellenkezőjét kaptad és tudod, hogy az nem jó.

A válasz, hogy a negatív szülői minta átírására egy középutat kell találni, ami azért nem megy sok szülőnek, mert nem tudják, hogy a két pólus között mi lenne a helyes. Például a túl szigorú nevelésre nem a túlzott engedékenységgel kell reagálni. Vagy az elhanyagolásnak nem a túlóvás a megfelelője. De akkor mi is az?

Ha úgy érzed, hogy nem találod a középutat és szükséged van egy kis segítségre, keress minket bizalommal.

Leave a Reply

%d bloggers like this: