JÁTÉKBOLTBA MENNI GYEREKKEL?

Sok szülő “retteg” attól, hogy csak a játékosztályra ne kelljen menni a gyerekkel. Előre fél, hogy mi fog ott történni. A gyermeke biztos rengeteg mindent be akar tenni majd a bevásárlókocsiba, elkezd a földön fetrengeni és üvölteni, hogy márpedig neki az az adott játék, vagy több játék egyszerre kell és anélkül ő el nem megy a helyszínről. Amikor megkérdezem a szülőket, hogy mi jár a fejükben, akkor mindig a félelmeiket mondják el és ezek a félelmek annyira erősek, hogy meg se próbálják máshogy látni a dolgot. A gyerek a játékboltban csak katasztrófa lehet. Pedig ez nem így van!

Az első és legfontosabb, hogy ezt tudatosítsuk magunkban. Ezek a mi félelmeink és nem a gyerektől jönnek. Persze, a rengeteg játék látványa elvarázsolja őket és szeretnének több mindent és meg is akarják fogni és mutatni, hogy nézd anya/apa ez milyen jó és mi mindent tud és mennyire szeretnék majd egy ilyent. És ezektől a mozzanatoktól és szavaktól a szülő azonnal kiakad, hogy most jön a világvége és hogyan csalja el a gyereket onnan és legközelebb hogyan kerülje ki ezeket a szituációkat. De valaha is megkérdezted magad, hogy mi a baj azzal, ha a gyermeked kezébe fog egy játékot? Hogy miért baj az, hogy valamiért lelkesedik? Hogy miért baj az, hogy szeretne egy ilyen vagy olyan játékot? Te nem szeretsz boltokban csak úgy nézelődni, kezedbe fogni tárgyakat és vágyakozni? Bűn ez? Neked szabad, de a gyerekednek nem? Ő mitől más mint Te? Nem más, ezt tudod. 🙂 Csak félsz. Na, ezeket a félelmeidet tedd félre és vidd el vidáman, jókedvvel a játékboltba. Engedd meg neki, hogy gyönyörködjön. Lelkesedj vele együtt. Beszéljetek arról, hogy mi mennyibe kerül és mikor kaphatja majd meg. Vagy kitől. Szólhattok a nagyszülőknek, rokonoknak, akikkel ajándékozós viszonyba vagytok, hogy mire vágyik a gyermeked. És ez mekkora haszon! Olyant fog kapni a következő ünnepre, amit szeretne és még gondolkodnia se kell senkinek rajta. Hát nem szuper jó dolog?

Én azt tanácsolom mindig a klienseimnek, hogy ne féljenek, mert a gyerek ezt élvezni fogja és nem kiakadni, hogy nem kap semmit. Neki lehet indulni úgy, hogy megyünk ide vagy oda, ha szeretnéd, akkor bemegyünk a játékboltba is, de CSAK nézelődni. És a gyerek, ha az elején még nem is teljesen érti, de idővel tudni fogja, hogy nézelődni mentek, gyönyörködni abban a rengeteg játékban és elmondhatja a vágyait, anélkül, hogy Te feszült és ideges lennél, tudtok majd arról később is beszélgetni, hogy mi mindent láttatok, neki mi tetszett és máris a kettőtök közötti kapcsolat egy új dologgal bővült: a közös játéknézegetéssel. 

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a gyermek fetreng és üvölt, de ha ez a helyzet, akkor ennek egészen más oka van. Az nem a játékosztálynak köszönhető, hanem a korábbi tapasztalatoknak vagy az aktuális állapotnak, mint fáradság, éhség, düh és sorolhatnám. Ha úgy érzed, hogy valahol ez félresiklott nálatok és sok feszültséget okoz, hogy gyermekeddel boltba menjetek, és itt nem csak játékboltra gondolok, és ezen szeretnél változtatni, de nem megy, akkor szívesen látunk tanácsadásunkon.

Leave a Reply

%d bloggers like this: