PODCAST FORMÁJÁBAN ITT HALLHATTOK MINKET

https://podcasts.apple.com/us/podcast/pszichológia-önismeret-és-gyereknevelés/id1594026292

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy82ZTNiZjM2Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw

Epizódok

Nem Vagy Egyedül: Hova bújjak? – “Ha ezt a kérdést tesszük fel, érdemes kiegészíteni azzal a mondatot, hogy: “…magamtól?”. Először meg kell látnunk saját magunk helyzetét kívülről. Ezt a folyamatot azonban nem szabad siettetni.

Nem Vagy Egyedül: A pesszimizmusról – “A pesszimista hozzáállás egyre több terhet rakhat ránk, amikből egyre nehezebb szabadulni. Ennek a legyőzéséhez kulcsfontosságú az őszinteség, saját magunkkal és másokkal szemben is.

Nem Vagy Egyedül: Testvérkapcsolatok“A testvérkapcsolatokban is – mint bármely más emberi kapcsolatban – vannak nézeteltérések, ami normális. Hagyni kell ugyanakkor a gyerekeket, hogy konzenzusra jussanak. Csak akkor segítsünk, ha szükséges.”

Nem Vagy Egyedül: Osztozkodás a párkapcsolatokban “Ha egy pár vagyunk, egy csapatként kell működnünk. Ha jól működik a csapat, akkor a javak, a feladatok, teendők mind közösek. Ha az osztozkodás felmerül, ott gyakran probléma bújhat meg a háttérben.”

Nem Vagy Egyedül: Pozitív visszacsatolás “Sok szülő hajlamos a dícséret mellett megjegyezni valamit, amitől ez valójában nem lesz dícséret. “Ügyes vagy. De tudsz te ennél jobbat is.”. Hogyan motiváljuk gyerekünket?”

Nem Vagy Egyedül: “Anyád és apád is leszek”“Ha az édesanya egyedül neveli a gyerekét, több teher nehezedik rá, hiszen igyekszik pótolni az édesapa szerepét és átadni az apamintát is, ez azonban sok esetben vagy részben, vagy egyáltalán nem sikerül.”

Nem Vagy Egyedül: Az én vétkem “Fontos, hogy felismerjük és elfogadjuk, ha segítségre van szükségünk. Ahhoz, hogy a saját hibáinkat, örökölt terheinket ne örökítsük tovább, fel kell dolgozni azokat. A változás pedig tetten érhető.”

Nem Vagy Egyedül: Milyen a jó gyerek? “A “jó gyerek” fogalma gyakorlatilag sztereotípia. Ennek igyekeznek megfelelni a gyerekek, de a megfelelési kényszer problémákhoz vezethet az esetükben, ráadásul sem biztos hogy jó üzenettel bír feléjük.”

Nem Vagy Egyedül: A szülő nem barát.“Sokszor látjuk, tapasztaljuk és esetleg mi is azt gondolnánk, hogy a baráti viszony jótékony hatással van egy szülő-gyermek kapcsolatban. A legtöbbször azonban ez pontosan az ellenkező hatást váltja ki.”

Nem Vagy Egyedül: Mikor elég?“Talán az egyik legnehezebb téma. Ha az életünkben valami változtatásra szorul, hogyan ismerjük fel hogy valóban itt az ideje a változásnak, vagy még túl korán adjuk fel?”

Nem Vagy Egyedül: Hogyan válasszunk pszichológust?“Fontos tényezők, amiket figyelembe kell vennünk, ha pszichológushoz fordulunk. Ezekről beszélgetünk bővebben Neidert László pszichológussal.”

Nem Vagy Egyedül: Játékvásárlás “Ha gyermekünknek játékot vásárolunk, felnőtt fejjel sokszor nem gondolunk bele, melyik milyen hatással lehet rájuk. Biztos hogy jobb az, ha a gyermek nem azt a játékot kapja ajándékba, amire vágyik…?”

Nem Vagy Egyedül: Kinek van szüksége terápiára? “Hogyan ismerjük fel, mikor kell pszichológushoz fordulnunk? Sokszor csak akkor kérünk segítséget, amikor már súlyosak a problémák. Fontos felismerni mikor van szükség segítségre. Erről szól a mai epizód.”

Nem Vagy Egyedül: “Gonosz vagy, Anya!” “Egy olyan kijelentés, amely sok anyukát megvisel érzelmileg, ha a gyerekétől hallja. De valójában mit jelent? Mi mindent érdemes megvizsgálnunk, ha ez a kijelentés elhangzik?”

Nem Vagy Egyedül: Elveszve “Mindenki máshogyan lát minket. Mi is magunkat. Ugyanakkor nem biztos, hogy teljes mértékben valós képet kapunk saját magunkról. Egy érdekes teszt segítségével közelebb kerülhetünk önmagunk megismeréséhez.”

Nem Vagy Egyedül: A Gyereknevelésről (2. rész) – “Folytatjuk a beszélgetést Kingával, ezúttal arról lesz szó, hogy a szülő általi stressz, illetve rosszkedv, miként mutatkozik meg a gyerekeken és mit tehetünk ennek elkerüléséért?

Nem Vagy Egyedül: A Távozásról“Az élet bármely területén is legyen szó távozásról, bármely értelemben, kétség kívül nehéz azt feldolgozni. Neidert László pszichológussal beszélgetünk.”

Nem Vagy Egyedül: A Gyereknevelésről (1. rész)“A gyereknevelésről beszélgetünk Kingával, ennek első része hallható.”

Nem Vagy Egyedül: Az Elvándorlásról“Miért dönt úgy valaki, hogy elvándorol egy másik országba? Miért számíthat menekülésnek ez? Hogyan ismerhetjük fel és dolgozhatjuk fel a hozott sérelmeket? Sok más kérdés mellett ezekre is választ kaphat.”

%d blogger ezt szereti: