A MINDENNAPI BŰVÉSZ

Hogy miről szól a nevelés? Trükkök tömkelegéről. Minden egyes nap arról szól, hogy próbálod megtanítani gyermekednek, hogy mik azok a szabályok, amelyek szerint élni kell. Vigyázzunk a testi épségünkre. Együnk. Aludjunk. Mondjuk, ha valami bajunk van. Ne törjük, zúzzuk, tegyük tönkre a másik dolgait. Fürödjünk. Tanuljunk. Rakjunk rendet. Szóljunk, hogy mikor megyünk haza. És még lehetne sorolni. Mindenki a maga gyermekének az életkora alapján.

Bővebben: “A MINDENNAPI BŰVÉSZ”

A HELYES ÉRZELEMKIFEJEZÉS

Az egyik kedvenc pszichológiai irányzatom, a Transakcióanalízis, 4 fő érzést különböztet meg: düh, félelem, szomorúság, öröm. Ezeket alapérzelmeknek hívja. Habár azt gondolnánk, hogy mindenki ki tudja fejezni az érzelmeit és a gyermekeknél egy főleg jelen van, mégis a valós életben ez egy nagyon nehéz dolog. Mármint adott szituációban az adott “hiteles érzelmet” kifejezni. Mindjárt mondok pár példát.

Bővebben: “A HELYES ÉRZELEMKIFEJEZÉS”

MADÁR SZÁLLOTT A CSIGAHÁZRA, FÉSZKET AKART RAKNI

Ja, ez pont ilyen egyszerű, ez pont ilyen könnyen megy. Rádmászok, aztán rendben is vagyunk, más teendőnk nincsen. Elvégre működik. Jó így neked. Vagy nem? Jó hát! Tudom én, felesleges mindig megkérdeznem. Ha nekem jó, neked miért ne lenne?! Nem is fárasztom magunkat ilyen hülye kérdésekkel.

Szóval, a családalapítás egy pofonegyszerű dolog.

Bővebben: “MADÁR SZÁLLOTT A CSIGAHÁZRA, FÉSZKET AKART RAKNI”

A SZÜLŐK ÁLMÁNAK A RABSÁGÁBAN

Talán már nem annyira jellemző, hogy a gyermek egy az egyben teljesíti azt, amit a szülő elvár tőle szakmát illetően, de a jelenség érzés szintjén a mai napig nagyon erősen jelen van a gyermekekben. Gondolj vissza arra, hogy a szüleid mit szerettek volna, mi legyél? Jogász?

Bővebben: “A SZÜLŐK ÁLMÁNAK A RABSÁGÁBAN”

HÁT, ÍGY AZÉRT NEHEZEBB LESZ

Plusz súlyokkal mászni, haladni, felérni a csúcsra nem olyan egyszerű. Ha extra dolgokat aggatsz magadra, extra erőfeszítésre is lesz szükséged. Bármilyen banális is ez a kijelentés, sokan mégsem gondolnak bele. Utólag éri meglepetés őket. Felveszik a táskát és nekiszaladnak a hegynek. De nem telik el sok idő és elkezdik érezni, hogy valami nem stimmel.

Bővebben: “HÁT, ÍGY AZÉRT NEHEZEBB LESZ”

A CSALÁDI FÉSZEK

Mi a családi fészek? Mit is jelent ez egy gyermeknek? És mit kellene, hogy jelentsen egy szülőnek?

A családi fészek alapvetően nem egy fizikai teret jelent, hanem egy érzelmi teret. Egy olyan helyet, amiben jól érzi magát a gyermek, amiben megkapja azt a fajta gondoskodást, amire vágyik, ahol vannak érzések oda-vissza, ahol lehet egyezkedni és harcolni, ahol van öröm és bánat.

Bővebben: “A CSALÁDI FÉSZEK”

KIVÁNDORLÓK

Kétféle ember él külföldön, távol a hazájától. Az egyik, aki saját döntése alapján ment el. A másik pedig, aki kényszerből. De van bennük valami közös, mÉghozzá az, hogy ha jobban megnézzük, akkor egyiknek sem volt választása. A távozás, már korán, sokszor a kisgyermekkorban beleíródott a sorskönyvbe.

Bővebben: “KIVÁNDORLÓK”

A JÓ GYEREK

Ki ne álmodna egy olyan gyermekről, akivel nem kell nap mint nap viaskodni, aki tartja magát ahhoz, amit megbeszéltetek, akit nem kell noszogatni, hogy tanuljon, aki illedelmesen tud köszönni az utcán, aki rendbe tartja a szobáját, aki értelmesen tud kommunikálni a felnőttekkel, aki besegít a háztartásba (legalább a saját dolgait nem hagyja szanaszét),

Bővebben: “A JÓ GYEREK”

NÉLKÜLED NEM MEGY

Tudod, nélküled ez nem lett volna lehetséges. Jó, hogy segítettél, jó hogy itt vagy velem.

Ok, tudom, ha úgy vesszük, nem sok értelme van ennek az egésznek. Megmászni egy zsiráfok. Mi már ez?!

Mégis. Egy élménnyel gazdagabbak lettünk. Egy teljesítménnyel több van a tarsolyunkban.

Bővebben: “NÉLKÜLED NEM MEGY”

DACKORSZAK A GYEREK SZEMÉVEL

“Anya gonosz.” “Apa is gonosz.” Mindenki gonosz, aki megakadályozza őt, hogy azt csináljon, amit szeretne. Mert ő már tudja, hogy mit akar és azt is tudja, hogy hogyan akarja. Természetesen minden olyant, ami felnőttes, ami tilos, ami nem gyereknek való. És neked, mint szülőnek, égnek áll a hajad és már várod, hogy a dackorszak véget érjen. Várhatod, de sose lesz vége.

Bővebben: “DACKORSZAK A GYEREK SZEMÉVEL”

HOGYAN VÁLASSZUNK PSZICHOLÓGUST?

Amikor nem tudom miről írjak, akkor írok magamról, vagy a pszichológiáról. Pszichológus vagyok. De nem azért, mert annak tanultam. Hanem azért, mert annak születtem. Nyilván, hogy végezhessem ezt a tevékenységet, el is kellett végeznem egy-két iskolát, de nem ezen múlik a dolog.

Bővebben: “HOGYAN VÁLASSZUNK PSZICHOLÓGUST?”

APÁD IS LESZEK, NEM CSAK ANYÁD

Mondja a gyermekét “egyedül” nevelő nő. Sok családban hiába van apa, a férfi szerepek átadása hiányt szenved. Gyakori hiba vagy tévhit, hogy azt gondolják édesanyák, ha már apa nincs, vagy csak nincs jelen, majd ők átveszik a férfi szerepeket. Hmmmm…. 

Bővebben: “APÁD IS LESZEK, NEM CSAK ANYÁD”

A TÁVOZÁS

Az elvándorlás, a távozás nehéz helyzet. Minden résztvevőt kihívások elé állít. Legyen szó gyerekről, testvérről avagy szülőről, mind szembenéz valami akadállyal. A gyerek meg kell tanuljon elindulni, elmenni. A testvérnek megmaradni, rendelkezésre állni. Míg a szülő feladata, hogy el tudjon engedni, s szeretettel a távolból figyelni. 

Nem egyszerű feladatok ezek. Nagyon nem!

Bővebben: “A TÁVOZÁS”

A SZOMORÚ CSALÁD

Egyszer járt hozzám egy általános iskolás fiú és az a probléma, amivel hozták, az megszűnt. A szülőkonzultáción ezt meg is beszéltük, nagyon elégedettek is voltak, csak azt mondták, hogy még mindig nem az a boldog gyermek, aki óvodás korában volt. Azt szeretnék, hogy újra olyan boldog legyen. Mivel a családi hátteret ismertem, ezért visszajeleztem nekik, hogy ne várják, hogy a gyermek ilyen családi légkörben boldog legyen. Ezt követően eltűntek.

Bővebben: “A SZOMORÚ CSALÁD”

HOVA BÚJJAK?

Az nem lehet, hogy már megint itt van. Ezt nem hiszem el! Most komolyan, hova menjek? Hova bújjak?

Már mindent kipróbáltam. Váltottam párt. Váltottam munkát. Váltottam országot. Lecseréltem a barátaimat.

De semmi sem változott. Mindig ugyanaz a forgatókönyv. Én adok. Tűrök. Türelmes vagyok. Elnézek. Kedveskedek.

Bővebben: “HOVA BÚJJAK?”

A SZÜRKE HÉTKÖZNAPOK

Az emberek általában a hétvégéket vagy a szabadnapokat várják, hogy végre kikapcsolódhasson az egész család. Terveznek mindenféle programokat, főleg azért, hogy gyermekük/gyermekeik szép emlékekkel gyarapodjon. Aztán sokszor történik valami, ami ezt a családi idillt vagy teljesen vagy csak részben, de keserédessé teszi.

Bővebben: “A SZÜRKE HÉTKÖZNAPOK”

A VIZSGA

Itt ülök és tanulok szorgalmasan. Készülök a vizsgára, az élet vizsgájára. Párszor már megpróbáltam, de eddig szinte minden tárgyból megbuktattak, ismételnem kell. Nem is olyan könnyű ez, de nem adom fel. Lelkesedésem persze már alábbhagyott. Ennyi próbálkozás kiveszi az embert. De a kitartás még visz előre. 

Bővebben: “A VIZSGA”

A „POZITÍV” VISSZACSATOLÁS

Gyakori jelenség nevelési elvek tekintetében, hogy a szülő, ha végre valamit jól csinál a gyerek, visszacsatol egy régi negatív cselekvéshez és úgy dicséri meg.

„Na látod, hogy te ezt jól is tudod csinálni!”

„Ugye milyen jól teljesítettél! Akkor had lássam máskor is!”

Bővebben: “A „POZITÍV” VISSZACSATOLÁS”

MEDDIG RAGASZKODJAK?

Hát elég nehéz megtalálni az igazságot, az egyensúlyt a túl könnyen lemondok róla és a nem egészséges kötődés között, a nem fektetek bele semmi energiát és a túl sok időt számok rá között.

Tényleg, ki mondja meg hol a határ? Hogyan lehetséges felismerni, hogy valami már értelmetlen?

Bővebben: “MEDDIG RAGASZKODJAK?”

TESTVÉRKAPCSOLAT

Mi a testvérkapcsolat? Hú, erről mindenki sokat tudna mesélni. Kinek jó, kinek rossz tapasztalatai, emlékei vannak. De egy biztos. A testvérek között mindig lesznek harcok. És ez így is van rendjén, sőt, kötelező is. A testvérkapcsolatban benne is van a kapcsolat szó. A kapcsolat pedig normál esetben interakciót jelent, ahol a gyerekek együtt vannak, együtt játszanak, osztozkodnak, szeretetért versengenek és mindezt a maguk gyermeki szintjén. 

Pár praktikus tanácsot osztanék itt meg, ami talán segít a hétköznapi nagy harcok kezelésében, leépítésében.

Bővebben: “TESTVÉRKAPCSOLAT”

A ROSSZ GYEREK

Amikor nevelési tanácsadásra jön egy szülő és arról mesél, hogy rossz a gyereke, mindig megkérdezem, hogy mit jelent ez. Megmondom őszintén, hogy nem szeretem ezt a jelzőt, ha gyermekekre használják. Emberek esetében ez nem működik. Nem egy objektív jelző. A mosógép az lehet rossz, vagy a számítógép, mert nem működik. De gyerek????

Bővebben: “A ROSSZ GYEREK”

KERETEZEM AZ ÉLETEM

Igazából, a munka akkor és ott kezdődik el, mikor elkezded saját magadat definiálni. Na, ez az igazán nagy falat. Mikor már elvetettél mindent, amit mások állítottak vagy hittek rólad, mikor már minden eszméből kiábrándultál, mikor már minden bölcselettől hánynod kell.

Bővebben: “KERETEZEM AZ ÉLETEM”

BESZÉLJ AZ ÉRZÉSEIDRŐL A GYERMEKEDNEK

Habár az emberek többsége stresszmentes életre vágyik, ezt az állapotot sosem érhetjük el. A világ ha tetszik ha nem, tele van stresszorokkal. Ha minden rendben van körülöttünk, akkor mondjuk a mosógép romlik el, vagy megsebesülünk, hogy egyszerűen nem kapunk alapanyagot a vacsihoz, amit mindenképp el szerettünk volna készíteni. Ez a rengeteg minden érzéseket vált ki belőlünk, amit le kell csengetnünk valahogy.

Bővebben: “BESZÉLJ AZ ÉRZÉSEIDRŐL A GYERMEKEDNEK”

A TUDÁS

A tudás lehet felszabadító és nyomasztó egyaránt. Igazából annyira nagy a kockázat, olyan ijesztő a negatív oldal, hogy sokan inkább a tudatlanságot választják. És valahol igazuk is van. Ahhoz ugyanis, hogy valaminek a tudása felszabadítson minket, ahhoz, hogy ezt átérezzük, hogy a jótékony hatásait megérezzük,

Bővebben: “A TUDÁS”

HOGYAN MÚLIK EL A SZERELEM?

Hogyan múlik el a szerelem? Sehogy. Nem a szerelem múlik el, csak szertefoszlik egy álom. Elhalványul a kép, elszáll az érzet, homályba vesznek a vágyak, s messze sodródnak a tervek. Valahová az álmok túlpartjára, hogy aztán a valóság partján megvessék a lábukat s eltűnjenek végleg.

Bővebben: “HOGYAN MÚLIK EL A SZERELEM?”

A MÉRGEZŐ CSALÁDI LÉGKÖR

“Nem válok!” – mondja a szülő. “Nem akarom, hogy lelki nyomorék legyen a gyerekem!”

Pedig az lesz. Sajnálom. De tényleg így van. Egy rossz párkapcsolat megmérgezi a gyermeki lelket. Nap mint nap csak egyre inkább mérgeződik. Beszívja magába azt a rengeteg rossz érzést, ami az otthoni légkört jellemzi.

Bővebben: “A MÉRGEZŐ CSALÁDI LÉGKÖR”

TUDNI KI VAGYOK, MIT AKAROK?

Ha túl nagyra nőttél, nem férsz el. Beférsz, nem arról van szó. De nem kényelmes. Szemben a többiekkel, akik alacsonyabb növésűek, s ezért jól elvannak.

Ez adottság kérdése. Mármint a beilleszkedés. Te próbálkozhatsz, napról napra megfeszítheted magad,

Bővebben: “TUDNI KI VAGYOK, MIT AKAROK?”

A VÁLÁS ÉS A GYERMEKI LÉLEK

Hogy megvisel-e egy gyermeket a válás? Igen! Hogy maradandó sérüléseket okoz-e? Nem biztos!

Válni vagy nem válni. Rengeteg családban felmerülő probléma. Van, aki válás párti és fogyasztja a partnereket, van, aki pedig mindenáron a kapcsolat fenntartása mellett áll. Egy fontos dolgot le kell szögezni.

Bővebben: “A VÁLÁS ÉS A GYERMEKI LÉLEK”

A VALÓSÁG ILLÚZIÓJA

Amikor oktattam, azt hallgattam a diákoktól: “miért kéne erre a tananyagra odafigyelni?! Unalmas, nem érdekel.”

Amikor csoportokat tartottam, azt hallgattam a résztvevőktől: “miért kéne nekem a többiekre odafigyelnem?! Nem érdekel, unalmas.”

Amikor terápiás óra van,

Bővebben: “A VALÓSÁG ILLÚZIÓJA”

ELVÁLASZTVA

Na ja, nem egyszerű. Ha valaki kilép, változás áll be, amihez alkalmazkodni kell. Ha valaki távozik, borul minden, ami ellen nem biztos, hogy küzdeni kell. Úgy értem, hogy sokan egy szakítás / válás után is a régi rendet próbálják megőrizni. Minden erejüket összeszedve próbálják visszaállítani a rendet. De nem biztos, hogy ez a jó taktika.

Miért?

Bővebben: “ELVÁLASZTVA”

EGYÜTT- VAGY KÜLÖNALVÁS

Ez egy érdekes téma és a szülők nagy részének megvan a saját véleménye, hogy melyiket preferálja. Még az egyes szakemberek között is eltérő lehet a nézőpont. Én úgy gondolom, hogy egy bizonyos életkorig teljesen mindegy, hogy a szülő(k) együtt vagy külön alszanak a gyermekükkel.

Bővebben: “EGYÜTT- VAGY KÜLÖNALVÁS”

A SZÜLŐ NEM BARÁT

A szülő nem barát, és sose lehet az. Hogy miért nem? Mert akkor a szerepek összekeverednek. De milyen szerepek is? A szülő szerep és a barát szerep két külön funkciót tölt be az életünkben. Nézzük csak a serdülőkort. Ez az egyik legkeményebb életszakasz mind a szülők, mind a gyermek számára.

Bővebben: “A SZÜLŐ NEM BARÁT”

MIÉRT NEM KÖSZÖN A GYEREKEM?

Habár ez banális problémának hangzik, mégsem az. Egy család életében rengeteg vitát szülhet és nem csak a gyerek-szülő között, hanem a szülő-szülő között is. Hogy miért is? Amikor megszületik a gyermek, az elsők között megtanítják neki a pápá-t, az integetést.

Bővebben: “MIÉRT NEM KÖSZÖN A GYEREKEM?”

MIÉRT SZÍNLELSZ?

A legrosszabb dolog mikor úgy teszek mintha, mikor színlelek. Ennél már az is jobb, pontosabban korrektebb, ha nem teszek inkább semmit sem. Miért? Mert akkor a másik nem hiszi azt, hogy na most történik végre valami. Mert akkor a másik nem reménykedik. Szóval, ez a tisztább, úgy is mondhatnám hogy felnőttesebb megoldás.

Bővebben: “MIÉRT SZÍNLELSZ?”

HOGY MIÉRT FONTOS A JÁTÉK?

A játéknak nagyon fontos szerepe van gyermekünk életében. Mivel a nyelvi képességei még nem olyan szintűek, mint egy felnőtté, de a bennük dúló érzések igen, ezért ezek kifejezése nehezített számukra. Szavak helyett tettekkel jelzik, hogy mi az, ami boldoggá teszi őket, mi az ami bántja őket.

Bővebben: “HOGY MIÉRT FONTOS A JÁTÉK?”

JÁTÉKVÁSÁRLÁS

A játékvásárlás során a szülők rengeteg hibát elkövetnek. Persze mindezt jóhiszeműségből, ésszerűségből vagy esetleg pénzhiányból adódóan. Gondoljunk csak vissza saját gyerekkorunkra. Biztos neked is számos emléked van azzal kapcsolatban, hogy nem azt kaptad, amire vágytál.

Bővebben: “JÁTÉKVÁSÁRLÁS”

A MOBILTELEFON RABSÁGÁBAN

A minap történt. “Csodálatos” jelenet tárult elénk az utcán sétálva. Babakocsi, anya, elszabadult kutya. Képzeljétek el azt a jelenetet, amikor a kutya elszabadul, húzza maga után a pórázt, a kismama, mert még egészen kicsi gyermeket tolt, próbálja elkapni a kutyát a babakocsit rángatva,

Bővebben: “A MOBILTELEFON RABSÁGÁBAN”

IDEGESÍT A GYEREKEM

Miért idegesít? Biztos meg tudod magyarázni. Tudsz rá konkrét példákat hozni? Tudsz. Idegesít az, hogy idegesít? Ha a válasz igen, akkor talán pár gondolat segíteni fog neked most. Írj le pár konkrét szituációt és írd mellé, hogy miért idegesít. Ha ez meg, akkor próbáld átgondolni, hogy mi állhat annak hátterében, hogy idegesít. Hisz ezek általában belőlünk fakadnak.

Bővebben: “IDEGESÍT A GYEREKEM”

A SZOPTATÁS POKLA

Beszéljünk nyíltan, hisz sok nő nem tudja átérezni a szoptatás csodáját. És a társadalom által közvetített “szoptass, mert az a legjobb”, “a szoptatás csodálatos”, stb. csak még jobban elkeseríti azokat a nőket, akikből hiányzik ez az életérzés. Szoptatnak, mert “kell”, mert “akarnak”, de fogukat összeszorítva próbálják elviselni

Bővebben: “A SZOPTATÁS POKLA”

EMBERNEK MARADNI

Legnagyobb kihívás ínséges időkben embernek maradni. Legyen szó szellemi, érzelmi vagy anyagi hiányról, válásról, bántalmazásról, gazdasági csődről, vagy, hogy aktuálisak legyünk, valami természeti csapásról, nem is annyira lehetőségünk, mint inkább kötelességük megőrizni emberi mivoltunkat. Természetünket meghaladni és félretenni állatias késztetéseinket,

Bővebben: “EMBERNEK MARADNI”

ANYÁVÁ VÁLÁS

Anya leszek!” Egy hihetetlenül csodálatos és egyben félelemmel teli érzés. “Képes leszek rá? Mi van, ha rossz anya leszek?! Én biztos nem fogom elkövetni azokat a hibákat, amiket az én szüleim tettek”…. és még sorolhatnám. Rengeteg gondolat cikázik ilyenkor a fejünkben és rengeteg elképzelés, hogy milyenek nem leszünk. Ezzel csak egy nagy probléma van.

Bővebben: “ANYÁVÁ VÁLÁS”

MI VAN A SÖTÉTBEN – AVAGY AZ ÖNISMERET RÖGÖS ÚTJA

Ha elindulsz az önismeret útján, sosem tudhatod mit találsz. Ilyenkor felerősödnek félelmeink, és ezek, karöltve a belénk táplált tévhitekkel/hiedelmekkel, rémisztő képeket vetíthetnek elénk. Tudatos vagy tudattalan szinten ez sokakat elrettent. Se kedvük, se erejük nincs ehhez a munkához.

Bővebben: “MI VAN A SÖTÉTBEN – AVAGY AZ ÖNISMERET RÖGÖS ÚTJA”

GYERMEKVÁLLALÁS

“Legalább egy gyerek kell!” “Minél hamarabb, hogy fiatal anyuka legyél!” “Nem baj, ha nem tudsz vele lenni, mert iskolába jársz, majd mi segítünk!”  “Két gyerek mellett már elfér a harmadik.” – halljuk a környezetünkben.

‘Már a barátnőmnek is van kettő…’, ‘Már benne vagyok a korban…’ ‘Olyan cuki egy kisbaba…’ ‘Úgy babáznák…’ – mondja egy belső hang.

Bővebben: “GYERMEKVÁLLALÁS”

AZ EMBERI KAPCSOLATOK TERMÉSZETE

Milyenek az emberi kapcsolatok? Félelmetesek. Miért? Mert veszélyesek. Mert furák, idegenek, esetleg terhesek.

Az igazság az, hogy nem könnyű kimozdulni a komfortzónánkból. Nem könnyű elhagyni a puha, meleg kis fészkünket, ha már az évek során olyan jól bevackoltuk magunkat. Ha lenne viszonyítási alapunk, akkor persze tudnánk,

Bővebben: “AZ EMBERI KAPCSOLATOK TERMÉSZETE”

LÁSD MÁSKÉPP A MÚLTADAT

A múltadat nem tudod megváltoztatni, viszont a hozzá kapcsolódó érzéseket igen. És a kulcs ebben van. Nem kell hogy egy gyász örökké fájjon, nem kell, hogy a régi sérelmekért örökké haragudjunk, nem kell, hogy olyanokért hibáztassuk magunkat amit mások ragasztottak ránk,

Bővebben: “LÁSD MÁSKÉPP A MÚLTADAT”