A MÉRGEZŐ CSALÁDI LÉGKÖR

“Nem válok!” – mondja a szülő. “Nem akarom, hogy lelki nyomorék legyen a gyerekem!”

Pedig az lesz. Sajnálom. De tényleg így van. Egy rossz párkapcsolat megmérgezi a gyermeki lelket. Nap mint nap csak egyre inkább mérgeződik. Beszívja magába azt a rengeteg rossz érzést, ami az otthoni légkört jellemzi.

És ő nem tud tenni semmi. Sőt, rengeteg mindent nem is ért. Megfogadja magában, hogy ő nem lesz olyan, mint a szülei, aztán amikor szülővé válik, jönnek a jól berögzült szokások és egy idő után azt veszi észre magán, hogy olyan mint a szülei. De miért van ez? Kérdi magától. Erre két válasz szokott érkezni. Az egyik, hogy “De mert a gyerek ezt hozza ki belőlem.”, a másik pedig, hogy elismeri, hogy gond van vele és keres egy szakembert.

De miért válunk ugyan olyanná? 

A családból hozott minták meghatározzák, hogy hogyan is fogjuk élni a jövőnket. Habár a serdülőkor a minták átírásáért felel, mégsem vagyunk képesek egy rosszul működő családi légkörben megváltoztatni a tudattalanná vált belső mintákat. Hiszen egy minta megváltoztatásához szükség van egy másik mintára, de másik minta pedig nincs jelen. Álmodozhat egy kamasz a kiegyensúlyozott, egymás tiszteletén alapuló párkapcsolatról, de nem tudja mi az. Csak annyit tud, hogy mi nem az. A mi nem az pedig kevés ahhoz, hogy tudjuk, nekünk mi is az. Ha egy civakodó családban nősz fel, akkor elsajátítod a praktikákat, hogy mivel lehet a másikat heccelni, milyen szófordulatokat kell használni, hogy hogyan tudod a másikat kihozni a sodrából. Persze ezt nem direkt csinálják az emberek, de a belső rossz érzéseiket valahogy le kell vezetni és sokan ezt az indirekt módot használják. Te megkönnyebbülsz egy kisebb vita után? Ha igen, akkor pontosan tudod miről beszélek. Nap mint nap több olyan helyzet keletkezhet, ami rossz érzéssel tölthet el minket és érezzük a belső feszültséget. Egy mérgező családi légkörben ezen érzések levezetésének egy nagyon rossz forgatókönyvét örökítjük tovább. Veszekszünk, kiabálunk, a másikban rossz érzéseket keltünk és utána megnyugszunk. De azon, amin veszekszünk, ami miatt igazán rosszul érezzük magunkat, azon nem változtatunk. És a gyermeked is ezt látja. Vita vita hátán, de nincs igazi megoldás. Ha a gyermek ezt tapasztalja, akkor honnan tudná, hogy valójában mégis van, csak a szüleim nem képesek meghozni? Hogy miért nem? Ez a te szülői mintád, amit hoztál magaddal. És ezen csak Te magad tudsz változtatni.

Ha eljutottál arra a szintre, hogy szeretnéd megfejteni a viselkedésed hátterében álló okokat, gyere el és segítünk.

Leave a Reply

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading