BESZÉLJ AZ ÉRZÉSEIDRŐL A GYERMEKEDNEK

Habár az emberek többsége stresszmentes életre vágyik, ezt az állapotot sosem érhetjük el. A világ ha tetszik ha nem, tele van stresszorokkal. Ha minden rendben van körülöttünk, akkor mondjuk a mosógép romlik el, vagy megsebesülünk, hogy egyszerűen nem kapunk alapanyagot a vacsihoz, amit mindenképp el szerettünk volna készíteni. Ez a rengeteg minden érzéseket vált ki belőlünk, amit le kell csengetnünk valahogy.

Mindenkinek más megoldásmódja van erre. Vagy kiabál, vagy magába burkolózik, vagy…vagy…vagy. A lényeg, hogy ezt a környezetünk, a gyermekeink is érzékelik. És ha nagy az összhang anya és gyermek között, akkor átveszi a mi érzésünket. Ami sok esetben még inkább felhúz minket. Képzeld csak el azt a szituációt, hogy frusztrált vagy és a gyermeked is frusztrált lesz!!! ……. 

Hogy mit tegyél ebben a helyzetben? Kezdj el beszélni a benned dúló érzésekről. A dühről, a haragról, a csalódottságodról, a félelmedről, stb. Mindezt úgy, hogy „anya most így is így érzi magát, mert ez és ez történt. Ilyenkor mindig pl. feszültebb vagyok és kicsit felemelem a hangomat”. „Anya most nem rád mérges, de valahogy le kell vezetnie a feszültséget.” És ahogy igyekszel tárgyilagosan, mintegy külső szemlélőként leírni a helyzetet, az érzéseidet, te is nyugszol, a gyermeked is és a legnagyobb haszon, hogy megtanítod neki, hogy az az érzés, amit érez, amit átadsz neki, az mit is takar valójában. Ha ezt és ezt érzi, akkor az például a düh. Ezzel segíted, hogy a jövőben képes legyen szavakkal leírni az érzéseid és ne fizikai aktivitásban vezessen le, mint például a verekedés, csapkolódás, dobálózás, rúgás, csípést, harapás. És azt is megtanítod neki, hogy az érzések, a negatívokat is beleértve, az élet természetes velejárói. Mert olvashatsz mesét, játszhattok szerepjátékot, ‘papolhatsz’ neki, hogy milyen helyzetben hogyan kell viselkedni, de a legjobb megoldás, ha te magad vagy a minta és te mutatsz példát neki. 

Ha úgy érzed, hogy nehézségeid vannak az érzéseid kifejezésében, gyermeket felé való közlésében, keress minket bátran.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: