A VÁLÁS ÉS A GYERMEKI LÉLEK

Hogy megvisel-e egy gyermeket a válás? Igen! Hogy maradandó sérüléseket okoz-e? Nem biztos!

Válni vagy nem válni. Rengeteg családban felmerülő probléma. Van, aki válás párti és fogyasztja a partnereket, van, aki pedig mindenáron a kapcsolat fenntartása mellett áll. Egy fontos dolgot le kell szögezni.

Ha a párkapcsolati problémák már a kezdetektől fenn állnak, akkor az a kapcsolat eleve rossz. Ott egyetlen megoldás van, a gyors válás. Azok a kapcsolatok, amelyek viszont szerelemre és kölcsönös elfogadásra épültek, de időközben megromlott valami, ott nem feltétlenül szükséges a válás.

De mi van a gyermeki lélekkel? Minden esetben ez a kérdés merül fel. A gyermeki lélek így is úgy is sérül. A válás nem feltétlenül rosszabb mint egy veszekedéssel teli párkapcsolat. Sőt, ha jól csinálják, akkor sokkal jobb is lehet. De ez minden esetben a szülőkön múlik, hogy mennyire képesek úgy elválni, hogy a gyermekek minél kevesebb vitának legyenek fül- és szemtanúi. Sokan bele se gondolnak, hogy a válás nem csak egy sima osztozkodásból áll. Ha jól akarjátok csinálni, akkor oda egy konkrét terv kell, amit leírtok, amihez mindenki tartja magát, amin nem akar egyik fél sem folyamatosan változtatni. Kié a gondozás? Mikor van láthatás? Melyik napokon van láthatás? Hogyan alakulnak az ünnepnapok? Kié a szenteste? Ki milyen értékben vesz ajándékot? Ki veszi a ruhát, fizeti a különórát, ki mossa a láthatóság után a ruhát, mikor mehetnek a gyerekek a nagyszülőkhöz, ki viszi a gyereket az orvoshoz, ki mennyire tartja az iskolával, óvodával a kapcsolatot, hogyan ünnepeljék a gyermek születésnapját, hogyan mutassuk be gyermekünknek az új partnerünket, hogyan közvetítsük az apa, anya iránti negatív érzéseinket, hogyan kezeljük a gyermek negatív megnyilvánulásait…….és még sorolhatnám.

Egy valamit fontos megértenie minden elvált, válófélben lévő szülőnek. Az eltérő nevelési elvek a válás után sem fognak egyezni!!!!

Ha úgy érzed/érzitek, hogy szeretnétek egy kis segítséget, hogy a válás gördülékenyebben menjen, keressetek minket bátran.

Leave a Reply

%d bloggers like this: