DACKORSZAK A GYEREK SZEMÉVEL

“Anya gonosz.” “Apa is gonosz.” Mindenki gonosz, aki megakadályozza őt, hogy azt csináljon, amit szeretne. Mert ő már tudja, hogy mit akar és azt is tudja, hogy hogyan akarja. Természetesen minden olyant, ami felnőttes, ami tilos, ami nem gyereknek való. És neked, mint szülőnek, égnek áll a hajad és már várod, hogy a dackorszak véget érjen. Várhatod, de sose lesz vége.

Elkezdődött és ez már így is lesz nagyon sokáig. 🙂 Na jó, kicsit viccelek is, mert az erőssége idővel mérséklődik, aztán serdülőkorban ismét fénykorát éli.

Mi is a dackorszak? Miért is kellene örülnünk neki? Ha érzelmileg leválasztod magad a helyzetekről és megpróbálod külső szemlélőként megvizsgálni a gyermekedet, akkor rájössz, hogy ez nem más, mint az ő kis bontakozó ÉN-je, az ő kis saját személyisége. Mert nem egyformák a gyerekek, azt már Te is láthatod. Rengeteg minden érdekli, rengeteg mindent szeretne csinálni, de még kellesz…vagy mégsem….vagy mégis egy kicsit…de nem nagyon… anya és apa nélkül nem megy… de mégis…. ha már előkészítették a terepet.

Mit tegyél? Itt van pár praktikus tanács, ami segíthet élvezni ezt az időszakot.

⁃ Gondold át, hogy az, amit szeretne csinálni, az tényleg teljes mértékben veszélyes-e vagy csak Te gondolod annak.

⁃ Üzletelj!!! Már az egészen kicsi gyerekekkel is lehet üzletelni, de csak akkor, ha tényleg tartod magad az ígért szóhoz! És ezt jelezd is vissza neki, hogy ahogy megegyeztetek, betartottad a szavad.

⁃ Ne akard, hogy mindent úgy csináljon, ahogy Te jónak látod. Csak elfojtod a gyermeki kreativitását.

⁃ Legyenek fix szabályok, amiből nem engedsz. Ezek a testi épséget veszélyeztető dolgok. A többi szabály bizonyos keretek között lehet rugalmas.

⁃ A gyermeknek szüksége van a napközbeni pihenésre. A fáradságból adódó elviselhetetlen magatartást ne téveszd össze ezzel az időszakkal.

Ha úgy érzed, hogy szükséged lenne pár személyre szabott tanácsra, keress mindek bátran.

Leave a Reply

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading